top of page
Sjöblom Glögg scene from Sjoeblom Winery

GlöggMakare

Är det någon skillnad på de olika glöggsorter som finns på marknaden idag?

 

Absolut!  Många faktorer spelar in för att få fram en god glögg. Det kan inte understrykas mer noggrant att de flesta tror att man kan blanda kryddorna i vilket billigt vin som helst, spetsa det med lite alkohol av någon sort och få en Svensk glögg. Det är tyvärr fel!

 

Traditionella vinmakare använder t. ex. olika sorters ek och olika sorters vindruvor för att få fram krydd- och smakvarianter.  Samma procedur händer när man ska uppnå en traditionell svensk glöggsmak.

 

Glöggmakeri och vinmakeri är detsamma som när en köksmästare lagar sin mat. Resultatet blir aldrig bättre än vad för du har för kvalitet på dina basingredienser. 

Basvin till Glögg

Sjöblom Julglögg använder ett härligt basvin från Kalifornien, ett Syrah årgångsvin från 2016.  Det är inte något "rest-vin", vilket vanligen används vid storproduktion av glögg.  Vårt basvin kostar mer, men i gengäld får vi en slutprodukt av hög kvalitet.

 

Det tar tid att hitta ett gott basvin. Ett fylligt och smakrikt vin är nödvändigt, liksom en god balans mellan alkohol, socker och syra.

 

"Min grundregel är att om jag tycker om vinet i sin ursprungliga form, och det har den balans, kropp och fyllighet som tilltalar mig, då blir det mitt basvin."

 

Smaken är som vi alla vet delad.  Efter många provningar där ett stort antal personer har fått ge sin bedömning så vet vi att Sjöblom Julglögg är mycket uppskattad.  Sockerhalten är inte alltför hög, och alkoholhalten är 15%.  Man kan alltid lägga till socker (honung) och/eller vodka om man vill ha en sötare och starkare glögg.

Kom ihåg, glögg är vin - glödgat vin.

Det finns billiga saftdrycker på marknaden som kallas glögg. Vi har inget emot alkoholfria alternativ men att förknippa dessa med traditionell glögg är ett övertramp. Kom ihåg, när glögg skapades fanns inga alkoholfria viner. 

Winter glogg scene from Sjoeblom Winery

Tack vare ett fint basvinet i Sjöblom Julglögg kan Glöggmästaren smaksätta vinet med nyans och stor finess.  Kryddnejlika, kanel, ingefära, apelsin, älgört, och några ytterligare, speciella svenska kryddor, läggs till.  De skapar den underbara arom vi förknippar med glädjefyllt umgänge med familj och vänner i juletid.

 

Aromprofilen är nyanserad med fina russintoner och citrusfrukter som tillsammans med kanel och Syrah-vinet  uppvisar först-klassiga glöggkryddor.

KRYDDOR &
Glögg

De stora glöggvarumärkena i Sverige har omkring 200 g socker/liter. Ett sämre basvin har högre syra och mer avvikande smaker som man har möjlighet att dölja med både hög sockerhalt och starkare kryddblandningar. 

 

Sjöblom Julglögg - med sitt fantasiska basvin - behöver endast 50% så mycket socker för att uppnå samma resultat. Vi smaksätter glöggen mjukt så att kryddor och vin är i harmoni med varandra. Detta resulterar i en underbar glögg som alla känner igen i både smak och doft från vårt hemland.

SOCKER &
Glögg

Sjöblom Julglögg håller 15% alkoholhalt, och är så välbalanserad att den behåller den rena smaken av glöggkryddorna, även utan upphettning.  Kom ihåg, alkohol börja dunsta bort vid 78 grader C (172F), så värm glöggen med omsorg!

ALKOHOL &
Glögg

Vad föredrar du?

För Dig som vill ha mer socker och/eller alkohol i glöggen, lägg till socker (honung) och/eller portvin/conjac/vodka till din föredragna styrka och smak.  Det är alltid lättare att lägga till än ta bort ingredienser.

bottom of page